Goed voorbereid op reis gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Durrës op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens jou, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.
Een goede reisgids over Durrës of Albanië kan je vaak uitstekende aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.
In Durrës (en elders in Albanië) bel je net als bij ons 112 als het algemene alarmnummer.
Je kunt ook rechtstreeks naar de volgende nummers bellen:
126 – Verkeerspolitie
127 – Ambulance
128 – Brandweer
129 – Politie
Ga je op vakantie naar Durrës? Dan hoef je jezelf niet druk te maken over reisstekkers of adapters. Het stroomnetwerk in Durrës is vergelijkbaar met dat van ons en er worden in Albanië dezelfde stopcontacten en stekkers als in grote delen van Europa gebruikt. De netspanning is 220 V met een frequentie van 50 Hz.
In de toeristenindustrie zijn fooien een belangrijke bron van inkomsten in Durrës. Dat geldt ook voor de horeca. Geef een fooi van 5 tot 10% over de totaalprijs. Bij kleinere bedragen mag dit hoger zijn. Als je bijvoorbeeld een drankje afrekent van 250 lek, dan mag dat best afgerond worden naar 300 lek. Het hoeft echter niet, dus je hoeft je niet verplicht te voelen om een fooi te geven.
Verblijf je op basis van all-inclusive in een hotel in Durrës? Dan heb je in principe geen geld nodig tijdens je verblijf in het hotel. Ons advies is om toch af en toe een fooi uit te delen. Het zou geen verschil uit mogen maken, maar in de praktijk wordt je vaak sneller, beter en (nog) vriendelijker geholpen als je het bedienend personeel af en toe wat geld toeschuift.
In Durrës betaal je met de lek. De lek wordt bij wisselkoersen en op creditcardafschriften als ALL aangeduid. De wisselkoers van de lek ten opzichte van de euro is variabel. De euro wordt ook op best veel plekken geaccepteerd. Bij sommige duurdere winkels staan de prijzen zelfs in euro’s vermeld
Hoewel je geld op verschillende plekken geld kunt wisselen, is het opnemen van lokaal geld uit de geldautomaat de voordeligste oplossing. De wisselkoers is dan vaak gunstiger dan wanneer je contant geld wisselt. De eerste geldautomaten kom je al op het vliegveld van Tirana tegen. Op verschillende plekken in Durrës kom je geldautomaten tegen, vooral in het centrum van de stad zijn er voldoende geldautomaten. Sommige van deze geldautomaten geven ook of zelfs alleen maar euro’s uit.
Bij hotels en in redelijk wat winkels en restaurants kun je met de bekende creditcards betalen. Visa en MasterCard worden het meest geaccepteerd. American Express kent wat minder acceptatiepunten.
Vergeleken met andere Europese landen is Albanië een goedkope bestemming, dus je kunt zelfs met een kleiner budget genieten van een fantastische vakantie in Durrës. Het eten in Albanië is verdomd lekker en ook erg goedkoop. Met z’n tweeën uit eten kost je omgerekend zo’n 25 tot 35 euro voor 2 personen, inclusief drankjes. Wil je niet lokaal eten, maar kies je voor een diner in een luxe restaurant met internationale keuken? Dan kun je voor vijf tientjes voor twee personen prima eten.
Je hoeft niet bang te zijn voor een jetlag tijdens of na je vakantie in Durrës. Er bestaat geen tijdsverschil tussen Nederland en Albanië. Je hebt daarom niet te maken met een tijdsverschil als je naar Durrës reist. Dat geldt zowel in het zomerseizoen als in het winterseizoen, omdat er in Albanië eenzelfde zomertijdregeling als in Nederland geldt.
Durrës is een veilige reisbestemming. Zoals overal kan zakkenrollerij natuurlijk voorkomen in grote menigten. Je moet ook geen waardevolle spullen in je auto laten rondslingeren, want dit vergroot de kans op inbraak. Dit is in Duitsland niet anders.
De twee grootste risico’s waar je in Durrës mee te maken hebt zijn de zon (goed smeren!) en het verkeer. De weggebruikers in Albanië zijn naar onze maatstaven asociale en egoïstisch, waarbij verkeersregels vaak niet lijken te bestaan. Dit kan tot hachelijke situaties leiden.