Durrës heeft een typisch mediterraan klimaat, gekenmerkt door warme, droge zomers en milde, natte winters. Tussen de zomer en de winter zitten een duidelijk voor- en najaar, die beiden als overgangsseizoenen dienen. Het weer in deze twee seizoenen kan letterlijk alle kanten op gaan. Zo kun je in de herfst te maken hebben met prachtig nazomerweer, maar ook met dagenlang instabiel weer met vrij veel regen. Volgens de klimaatclassificatie van Köppen is het mediterraan klimaat een Cs-klimaat en is daarom een gematigd klimaat.
Weer en beste reistijd
Temperaturen per seizoen
Durrës kent warme zomers en milde winters. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 19°C. In de zomermaanden, van juni tot en met augustus, kunnen de temperaturen oplopen tot 30-34°C, met augustus als de warmste maand, waarin het maximum kan oplopen tot 31°C. In de winter, van december tot februari, dalen de maximumtemperaturen tot gemiddeld 8-10°C. De koudste maand is januari met een minimumtemperatuur van 2-4°C, hoewel de temperatuur zelden onder het vriespunt daalt. Dit is te danken aan de ligging aan de kust. Het relatief warme zeewater zorgt voor een tempering van eventuele kou.
Neerslag
Durrës ontvangt gemiddeld 1100 tot 1200 mm neerslag per jaar, met een duidelijke piek in de wintermaanden. De meeste regen valt in november (tegen de tweehonderd millimeter), december en januari (respectievelijk 153 mm en 156 mm op basis van langjarige klimaatgemiddelden). De zomers zijn daarentegen aanzienlijk droger, met in augustus slechts 25 mm neerslag. Juli en juni zijn eveneens droge maanden met respectievelijk 27 mm en 48 mm regen. Het mooiste nieuws is dat als het in de zomer regent in Durrës, dat zelden van lange duur is. Meestal blijft de neerslag dan beperkt tot een zomerse bui, die al dan niet gepaard gaat met onweer.
Zonuren
De zomers in Durrës zijn niet alleen warm, maar ook zonnig. In juli, de zonnigste maand, schijnt de zon gemiddeld 11 tot 12 uur per dag. Dat betekent dat het dan een groot deel van de tijd zonnig weer is in Durrës. De maanden juni en augustus mogen ook als ‘zeer zonnig’ aangeduid worden. In de wintermaanden daalt het aantal zonuren tot ongeveer 4 uur per dag, wat gezien de kortere daglengte in de winter helemaal geen slechts score is. Het aantal zonnige dagen is dus significant hoger in de zomer, wat Durrës aantrekkelijk maakt voor toeristen tijdens het zomerseizoen.
Luchtvochtigheid en neerslagdagen
De luchtvochtigheid in Durrës blijft het hele jaar door vrij stabiel, variërend tussen 67% in de zomermaanden en 73% in mei. Het aantal dagen met neerslag is het hoogst in de winter, met tot 14 dagen regen in december. Dit zijn langjarige gemiddelden, wat geen garantie geeft voor de toekomst. Soms verloopt een bepaalde maand beduidend natter of droger dan wat je op basis van de klimaatstatistieken zou verwachten.
In de zomer zijn er in Durrës gemiddeld slechts 2 tot 6 regendagen per maand, wat bijdraagt aan het droge en zonnige karakter van het seizoen. Hier zien we de afgelopen jaren vaker een trendbreuk. Zo lijkt het erop dat de maand juni vaker extreem droog of juist beduidend natter dan anders verloopt.
Watertemperatuur van de Adriatische Zee
De watertemperatuur langs de kust van Durrës varieert gedurende het jaar. In de zomer bereikt de Adriatische Zee temperaturen van 24-25°C, wat ideaal is om te zwemmen of aan watersportactiviteiten te doen. In de winter koelt het zeewater af tot ongeveer 14°C, wat minder geschikt is voor recreatie in zee, maar nog steeds relatief mild vergeleken met andere delen van Europa. De echte diehards zie je ook in de wintermaanden hun dagelijkse duik in de zee maken. Zonnebaden gebeurt dan niet meer, daarvoor is het dan te koud.